Pich.bg

Switch to desktop Register Login

13 грешки, които мъжете допускат всяка сутрин

Има хора, които успяват без усилия да се измъкнат от съня и удобното легло и да се впуснат в новия ден с пълна газ още от ранни зори.  Ако заглавието на тази статия е възбудило любопитството ти, вероятно не си от тези късметлии. Всъщност, ако все още четеш, най-вероятно седиш на работното си място, здраво вкопчил се в чашата кафе, полунеобръснат и с такъв дъх, сякаш не си виждал четка за зъби.

Както винаги, ние сме на среща и ще ти помогнем. Представяме ти 13 грешки, които мъжете допускат всяка сутрин и няколко идеи как да се пребориш с тях.

1. Да станеш с дупето нагоре

Обикновено първата грешка в началото на деня е да станеш наопаки. След лоши сънища, неспокоен сън или няколко натоварени дни, настроението, с което посрещаме утрото е много важно за психическото ни здраве. Известният автор на трийсет бестселъра, ораторът и учен д-р Уейн Диър е събрал серия от сутрешни упражнения, отчитайки важността на този момент от деня.

Започвайки с продължителна прозявка, Диър си казва следните думи: “Знам, че мога да свържа съзнанието си с Вселената и да си осигуря спокойствие във всеки един момент.” Да, знам, малко...странно. Измисли си нещо подобно и мотивиращо. Изговаряйки тази сутрешна мантра, увеличаваш шансовете си за успешен и позитивен ден.

 2. Дехидратация

Следващата стъпка би трябвало да е да се протегнеш към шишето вода. Постарай се да изпиваш по чаша вода, преди да се захванеш с нова задача. Въздействието на водата върху метаболизма сутрин е много важно. Това събужда храносмилателната ти система, преди да я дехидратираш с кафе. 

 3. Банята

Създай си навика да наплискваш лицето си с хладка вода и капка сапун сутрин в банята. Дори да не използваш скъп лосион за лице, кожата ти се нуждае от вода. 

 4. Без закуска

За някои от нас редовната закуска си е истинско предизвикателство. Тялото ни може да не е гладно, но пропускането на първото хранене за деня е вредно, особено ако си от тези, които искат здрав метаболизъм. Все пак не е задължително да закусваш огромна тежка порция яйца и наденички.

Всъщност, малко плодове, кисело мляко, купичка овесени ядки или омлет от белтъци са много по-добър вариант за тялото ти отколкото бомбардирането с тежки мазнини и въглехидрати, с които е пълна типичната американска закуска. А за тези, което винаги бързат за работа, има кисело мляко в кофички и банани. 

 5. Липса на витамини

Опитай с доза витамин C за енергия. След няколко седмици редовно напомняне да се подсилиш по този начин сутрин, тялото ти ще усети очевидна разлика и прилив на енергия. 

6. Твърде много кофеин

Първите няколко часа от деня и това да си държиш очите отворени са същинско предизвикателство, но една най-грубите и често срещани грешки, която допускат работещите хора, е прекаляването с кофеин. 

Изкуственото стимулиране на сетивата по такъв бърз и интензивен начин води до зависимост на тялото ти към тази субстанция, от която няма да можеш да се отървеш през остатъка от деня. Освен това кофеиновите пикове винаги водят до опустошителни спадове в енергията, карайки те да се молиш за чаша кафе и да повтаряш този порочен кръг отново и отново.

7. Пристрастен към екрана

Въпреки че сме свикнали да проверяваме телефона си веднага щом се събудим, фиксирането на погледа към екрана от рано сутрин се отразява на бързината на мозъка до края на деня. Вместо това погледни през прозореца, фокусирай погледа си върху небето навън за малко и вдишай въздуха на новия ден. По този начин, когато си готов да се протегнеш към смартфона, вече си постигнал вътрешен мир за целия ден.

 8. Липса на движение

Един от най-добрите начини да започнеш деня е физическата активност. Това не само активира метаболизма и мотивира тялото да обработи храната през деня, но и ти помага да се съсредоточиш. Преодолявайки психическата неохота да се принудиш да правиш упражнения рано сутрин, доказваш на самия себе си, че можеш да се справяш със задачи, от които мозъкът ти се страхува. Освен това ендорфините носят много повече позитивна енергия от кофеина.

9. Миришеш

Независимо дали си падаш по одеколоните или не, дезодорантът е много важен елемент. Няма нищо по-лошо от това да бързаш за работа, да седнеш на бюрото в офиса и поглеждайки надолу да видиш петна от пот, които излъчват ужасна миризма, от което страдат хората наоколо. Всъщност, най-добре е да държиш един сух дезодорант в някое чекмедже на бюрото или в колата.

 10. Развалени зъби

Въпреки, че звучи ужасно елементарно да припомняш на възрастен колко важно е да се мият зъбите, скорошно проучване показва, че хората мият зъбите си средно в 38,5 дни от годината. Освен това, 50 процента от анкетираните признават, че усмивката е първата черта от лицето, която забелязват. Това би трябвало да те накара да предпазиш зъбите си от пожълтяване. 

 11. Схванатост

Малко разтягане всяка сутрин ще подобри гъвкавостта ти като цяло. Просто застани изправен, вдигни ръце нагоре, наведи се напред в кръста и леко докосни пръстите на краката. Може да е трудно, но се опитай да вдишваш при разтягането вместо да задържаш дъха си.

Трябва да чувстваш леко дърпане в ахилесовото сухожилия. Същия ефект ще постигнеш, ако изпълняваш упражнението на земята. Изпъни крака напред и се наведи напред в кръста. За да отпуснеш бедрата и напрежението в слабините, седни като държиш ходилата си едно срещу друго и притиснеш леко коленете си към земята. 

 12. Без визия

Опитай едно упражнение наречено “визуализация.” То помага да успокоиш сетива си и да навлезеш в емоционалната реалност на проектираните ти желания, независимо какви са те – дали да се дипломираш или да изкачиш някой връх. Този начин да си представиш крайната ти цел с всички сетива ще води тялото, разума и сърцето ти към мечтата ти.

Или поне така казват. Затвори очи, представи си крайната ти цел, усети атмосферата, вдишай дълбоко и запомни това усещане с тялото си. Резултатът- подсъзнателно ще си свързан с най-важната цел в живота ти и си мотивиран да я постигнеш.

 13. Без план

Да, знаем, че това е хипарско, но поне опитай. Известно е, че писането на кратки бележки сутрин повишава вероятността да си по-добре организиран и фокусиран. Направи кратък списък на всичко, което ще свършиш до края на деня, подредено по важност. Вместо да мислиш за тези неща като за досадни задачи, гледай на тях като на добре свършена работа. Щом напишеш всичко, то ще стане.

Не е нужно всеки път, когато отметнеш някоя задача, да гледаш параноично списъка. По-добре прегледай спокойно листа към края на деня, за да видиш какво си успял да свършиш. Ако няколко неща са останали и трябва да се направят, не се чувствай разочарован от себе си. Извлечи най-доброто от това, което си отметнал и прехвърли останалите задачи в списъка за следващия ден.

Pich.bg | 2012 Всички права запазени.

Top Desktop version