Pich.bg

Switch to desktop Register Login

Android набира популярност на Световното изложение за потребителска електроника, а Windows губи позиции

Същността на тези четири дни, които прекарах на Световното изложение за потребителска електроника, се свежда до четири щанда, представящи две конкурентни компютърни системи: два от тези щанда представят бъдещото на компютрите, другите два – не.

С две думи, Android на Google е бъдещето, а Windows на Microsoft е настоящето. И по-точно, Motorola Nvidia (Android) е от едната страна, а Microsoft-Intel (Windows) е от другата.

Motorola-Nvidia:
Щандовете на Motorola и Nvidia представляват бъдещето. На тях можеха да се видят таблети с Андроид, смартфони с Андроид и много интересна технология на Motorola, наречена Atrix 4G. (Вижте видеото за смартфона Motorola Atrix 4G: той се включва в платформа, която изглежда и функционира като ултра тънък лаптоп. Изчакайте да се появи индикацията 1:00, за да разберете защо всъщност не е лаптоп).

Щанда на Motorola определено беше един от най-иновативните на изложението. Най-отпред беше изложена демо версията на Atrix 4G, а зад нея – таблета Xoom. Тези два продукта правят огромно впечатление и използват процесор Nvidia dual-core Tegra 2 (Таблетът Xoom спечели награда за най-добър изложен продукт).

Според мен Xoom ще се превърне в най-големия конкурент на iPad, точно както Droid конкурира iPhone. Очевидно Motorola се отнася много сериозно към Xoom, който е базиран на Android Honeycomb. Освен това, Morotala няма никакъв горчив опит с лаптопи, който да ги дърпа назад. От компанията се насочват агресивно към потребителите с Droid и Xoom.

Щандовете на Nvidia бяха пълни с таблети с Tegra процесори, основани на пестящите енергия чипове ARM. Графичните чипове за игри бяха представени отделно от основното изложение на Nvidia.

Двете компании изглежда имат еднакви идеи за бъдещето. Казано по-просто, слагат компютъра в джоба ви. Nvidia разчита на чиповете ARM, a Motorola – поне за момента – на процесорите Nvidia.

Microsoft-Intel:
Нещата бяха много по-различни на щандовете на Microsoft и Intel. Всъщност, на тези щандове нямаше какво толкова да се види. Все пак трябва да се отбележи технологията Kinect, за която Microsoft заслужават похвала. А най-новият процесор на Intel Sandy Brigde е най-добрия силиконов чип, произвеждан някого. Но те сякаш остават незабавно смутени на фона на таблетите (без да споменаваме смартфоните).

На щанда на Microsoft можеше да се изпробва новия Windows 7 Asus Eee Slate. С две думи: нищо впечатляващо. Голям, тежък и с лаптоп процесор Intel Core i5. Нищо, с което да ви впечатли.

Продуктите на Windows 7, които само преди няколко месеца правеха огромно впечатление, много бързо станаха безинтересни. Сред тях е и хибрида таблет-ноутбук Dell Inspiron Duo. Едно от момчетата, работещи на щанда на Microsoft, каза изказа мнението си за Inspiron Duo: „Дебел е.” Това мнение няма нужда от коментари.

Същият този служител беше по-впечатлен от хибридния таблет на Samsung, който е с плъзгаща клавиатура. (Но таблетът на Samsung Galaxy Tab не е с такава клавиатура).

На щанда на Intel имаше много лаптопи и нетбук устройства – някои от тях с изключително тънък дизайн, но няма с какво друго да направят впечатление. Нетбук устройствата, които бяха монопол на Intel, се променят пред очите ни в 11 и 12-инчови супер портативни компютри с процесори Advanced Micro Devices' Fusion.

Въпросът е дали WinTel ще се сработят добре до изложението догодина? Вероятно да. Или пък ще поемат по различни пътища и ще разработват различни технологии.

Pich.bg | 2012 Всички права запазени.

Top Desktop version