Витамини от групата В в натурален вид

Витамините – тези толкова важни органични съединения за правилното фунциониране на нашя организъм. Но какво се случва, когато тялото ни не смогва да произвежда необходимото количество от тях? Набавяме си ги, за да не се разболеем, но препоръчително е това да се случва чрез храна или хранителни добавки. Синтетиката (витамините на хапчета, постигнати по химичен път) действа бързо, но и вреди бързо. Ето малко полезна информация за някои витамини от групата В и как да си ги набавим в натурален вид.

Витамин В1 се среща в много растения, но най-богати са пшеничният зародиш, ориз, овес, елда, грах, фъстъци. От месото, най-много се среща в свинското. Дневната препоръчителна доза за човешкия организъм е 3 мг. Особеното при този витамин е, че той не се натрупва в организма и поради това трябва да се набавя постоянно чрез подходяща храна. При физическа работа и по-големи горещини, нуждата от този витамин нараства.

Това е витаминът, който подпомага израстването на организма, но най-вече подпомата перисталтиката на стомаха и киселинноста на стомашния сок. Влияе положително и върху мастната обмяна. Най-важната причина за ценността на този витамин е силното въздействие вържу сърдечно-съдовата система и нервната система.  Не е безучастен и към функцията на жлезите с вътрешна секреция. Недостигът на витамин В1 води до затруднено и непълно изгаряне на въглехидратите.

Витамин В2 в натурален вид се съдържа в зеленчуците, гъбите, пшеничения  хляб, зеления грах, черен дроб, яйцата, кравето мляко. Нуждата от него е също 3 мг на денонощие. Предпазна очите, участва в кръвообразуването. При недостиг се възпаляват устните, появяват се ранички в ъглите на устата, възпалява се лигавицата на устата, дерматит по лицето, парене в очите.

Основно средство е и за съпътстващо лечение при заболявания на сърцето, храносмилателната система, ендокринната система, кожни и очни заболявания. При липсата му се наблюдава загуба на апетит, главоболие, рязко понижаване на работоспособността.

Витамин В3 е изключително необходим за правилната обмяна на веществата. Редовно консумирайте орехи,  бобови растения, картофи. Ежедневната нужда от него е 10 мг. Това е много важен витамин в периода на бременност. При недостиг, може да се стигне до преждевременно раждане или пороци в развитието. Коварното при липсата на този витамин е, че почти няма външни симптоми при недостатъчност в организма от него.

Витамин В4 е най-важен за черния дроб. Дневните нужди са до 60 мг. Храните, които ще ви го доставят, са сирене, домати, яйца, ориз, черен дроб. Дневната доза, която ни е необходима, е 1 грам, много повече отколкото при всички останали витамини от група В.

Този витамин е от голяма важност при физически натоварвания, страс, умствено натоварване, нервни сривове и др. Достатъчното му наличие в организма ще благоприятства умственото стимулиране при учащи. Много вероятно е, при недостиг на витамин В4, учащите да са разсеяни, трудно да се концентрират и запомнят.

Витамин В5 е изискван от организма ни в дневно количество поне 10 мг. Без него лесно се достига до умора, слабост, тремор, главоболие, косопад, анемия. Набавя се най-бързо с пилешко, пуешко, говеджо месо. Съдържа се в яйцата, гъбите, оризови трици, краставици, сливи, ябълки, риба, спанак.

Витаминът е необходим за правилната обмяна на въглехидратите и белтъците. Чести симптоми за недостига му са възпаления в устната кухина и хранитерлни разстройства.

Вигамин В6 може да си набавите от почти всички меса, но ако предпочитате растенията, то това са: бирената мая, пшеницата, царевицата, просото, фасулът, но най-вече бананите. Дневната необходима доза е 2 мг. Този витамин стимулира кръвообращението, развитието на естествен имунитет към някои болести, увеличава киселинността на стомашния сок.

При недостиг, може да се стигне и до припадъци, гърчове при новородени, а при възрастни – до анемия, загуба на апетит, гадене, сънливост, раздразнителност, дерматит, възпаление на устните. Витаминът се използва успешно при лечение на атеросклероза, чернодробни и бъбречни заболявание, малокръвие, туберколоза, гастрит и др.

Витамините от група В са много важни за правилното фунциониране на нервната и сърдечно-съдовата система. Веригата  сърце-щитовидна жлеза-бял дроб, се нуждае най-много от витамините В.

Въпреки всичко, с което се храним или приемаме като хранителни добавки, за да си помогнем на тялото, не забравяйте, че най-важно за здравето, освен храната, е движението! Спорт и качествена храна – тайната, която всички знаят, но не всички се възползват. Не отлагайте.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*