Мамино синче ли си?

Време е да се отделиш от цицата намайка си

Нека първо изясним какво е мамино синче. Това е мъж, който е прекалено привързан към майка си и няма никакви мъжки интереси. Бихме могли да се спрем на много други подробности, като например различните психологически профили на мамините синчета. Но представеното определение напълно задоволява нашите цели. Освен това, трябва да уточня, че не съм доктор, макар че често си играя на такъв с жена ми. Така че, преди да се хвърлиш от моста, защото съм те нарекал мамино синче и съм наранил чувствата ти, отиди на психолог. Той ще те прегърне и ще те накара да се почувстваш по-добре.

Нека изясним отношенията на истинския мъж с майка му. Един мъж трябва винаги да обича и уважава своята мйка. Все пак тя е преживяла ужасна болка, за да ти даде живот, сменяла е мръсните ти пелени, търпяла е мрънкането ти и се е справяла с гадното ти поведение в тийнейджърските години…и това е само началото. Тя ти е готвила, чистила ти е, грижила се е за теб, когато си бил болен и е правила хиляди други неща, за които трябва да си благодарен.

Добрата майка възпитава сина си да бъде независим и отговорен, за да може да оцелее сам. Тя винаги ще обича своя син и ще си спомня с нежност дните, когато го е отглеждала. Но тя разбира, че той няма да се превърне в истински зрял мъж, докато тя не отреже пъпната връв, която ги свързва.

За съжаление, доста често майката не отрязва пъпната връв, защото иска малкото й момче да е винаги близо до нея или пък малкото момче е толкова привързано към майка си, че той не дава пъпната връв да бъде прекъсната през целия му живот. Разбира се, има и случаи на взаимна, разрушителна връзка между майка и син, в която и двамата искат са вечно заедно, на всяка цена, и това се оказва пагубно както за майката, така и за сина.

Ако някога сте виждали подобна нефункционална връзка между майка и син, тогава непременно сте искали да повърнете. Тези връзки са толкова отвратителни и емоционално покварени, че предизвикат чувство за садизъм и перверзия. Когато пораснат, мамините синчета имат доста объркани отношения с жените, което предизвиква многобройни проблеми за тях и за техните жени.

Обикновено, когато едно момче расте, то прекарва повече време с баща си, отколкото с майка си, и търси неговите напътствия и съвети. Именно в този период момчето се превръща в мъж и показва своите мъжки черти.

Но някои мъже остават под влияние на майките си. Причина за това може да бъде баща, който ги тормози физически или емоционално. Понякога тези бащи са били мамини синчета, които са били под влиянието на своите майки и никога не са си позволявали да влязат в ролята на баща, за да помогнат на своите синове да постигнат независимост и мъжественост.

В най-добрия случай, през тийнейджърските години момчето ще се откъсне от относителната сигурност, предлагана от майка му и ще започне да води „по-опасен” живот, повлиян от своя баща. „Опасен” живот включва дейности, които са типични за тийнеджърите, като например лов, риболов, къмпинг, спортове и др. Попадайки под влиянието на баща си, момчето ще привикне към мъжкия начин на живот и ще бъде в компанията на други мъже. Това е много добър пример и помага на момчето да затвърди силното си желание да бъде независим и мъжествен.

Митът, че мамините синчета са мековаши мъжлета, не е съвсем верен. Доста често те са големи, силни мъжаги. Затова не си мисли, че ако си по-силен от Арнолд, не можеш да си мамино синче. Този термин засяга по-скоро психологическите ти приживявания, предизвикани от отношенията с родителите ти.

Разработихме този тест, който ще ти помогне да се самооцениш и да разбереш дали си мамино синче. Отговори с „да” или „не” честно и открито. Запиши броя на положителните отговори и виж обяснението под теста. Успех.

 

1. Обаждаш ли се на майка си всеки ден?

2. Майка ти обажда ли ти се всеки ден?

3. Говориш ли с майка си повече от веднъж на ден, независимо дали ти я търсиш или тя теб?

4. Разговаряш ли с майка си за връзките си?

5. Майка ти разговаря ли с теб за своите връзки?

6. Майка ти обръща ли се към теб, вместо към съпруга си, за да потърси успокоение и подкрепа?

7. Поставяш ли желанията на майка си пред желанията на жена си?

8. Майка ти моли ли те за услуги, които нейният съпруг може на свърши?

9. Често ли заемаш страната на майка си, вместо на жена си?

10. Майка ти изказва ли мнението си за личните ти отношения с жена ти пред нея?

11. Говориш ли често за майка си с други хора?

12. Сравняваш ли жена си с майка си?

13. Майка ти идва ли у вас да ти чисти и готви?

14. Съветваш ли се с майка си преди да вземеш решение?

15. Нуждаеш ли се от одобрението на майка си за сериозна връзка?

16. Някоя жена оплаквала ли се е, че майка ти има прекалено голямо влияние върху теб?

17. Някоя жена напускала ли те е заради майка ти и твоето отношение към нея?

 

Отговори:

 

0 -1

Ти си мъж. Разбираш, че си голям човек и семейството ти е на първо място. Разбираш, че тя е твоя майка, но имаш зрели отношения с нея. Оставям ти един положителен отговор, макар че не трябва да имаш нито един. Просто внимавай.

 

2 – 4

Имаш сериозни проблеми с майка си. Тя участва в живота ти прекалено много. Имаш нефункционална връзка с майка си, която може да ти попречи да се развиеш и да станеш зрял мъж. Всичко това може да повлияе на връзките ти с други жени. Веднага трябва да започнеш да работиш за пълна независимост и пълна мъжественост.

 

5 или повече

Ти си мамино синче. Направи си услуга и престани да се виждаш с жени, докато решиш проблемите си. Искаш да показваш себе си в най-добра светлина във всяка връзка. За съжаление, това не е възможно в сегашната ти роля на мамино синче. Спри да разговаряш с майка си за личните си връзки, включително и за сексуалния си живот. Когато си избереш половинка, не позволявай на майка си да се бърка във вашите отношения.

Половинката ти трябва е човекът, при когото да търсиш подкрепа. Остави жена ти да бъде твоя любовница, а не майка ти. Трябва да се отдадеш на повече мъжки дейности в компанията на други мъже. Припомни си какво е да си мъж, дръж се като такъв и се отнасяй към живота с мъжка увереност. Не позволявай да се държат с теб като с бебе. Освен това, потърси психолог. Има спасение. Успех.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*