Какво пречи на плодородието на един мъж

Един здрав мъж отделя 50 милиона сперматозоиди в една еякулация. По време на полов акт, от всички тези милиони сперматозоиди, само една двойка е готова да бъде оплодена.

Факторите, които могат да засегнат здравето на сперматозоидите

Важно е да запомните, че все още има много да научите за мъжката плодовитост. Много от нещата, които правят здрави сперматозоидите са нещата, които са здравословни и за мъжете. Имайте предвид обаче, че следните съвети са само за мъже с потенциални проблеми с плодородието. Много мъже нямат проблем с броя на сперматозоидите, независимо от начина си на живот.

Не забравяйте, че трябва да обсъди всички проблеми с вашия лекар.

* Панталоните и стегнатото бельо, синтетични материали и топлината: Предполага се, че те въздействат неблагоприятно върху фертилитета. Известно е, че тестисите функцонират най-ефективно (включително производството на сперматозоиди) в малко по-хладни условия от телесната температура.

* География: Едно проучване показва, че географското положение влияе на средния брой на сперматозоидите. Мъжете в Ню Йорк са с по-висок брой сперматозоидите в сравнение с мъжете в Лос Анджелис.

* Горещите вани и сауни: честото използване на джакузи и сауна, може да намали броя на спермата, тъй като топлината може да намали производството на сперматозоиди.

* Алкохол: Консумацията на алкохол може да увреди производството на сперматозоиди по няколко начина. Първо, тя може да увеличи производството на естроген в черния дроб, което може да намали броя сперматозоиди. Също така, алкохолът може директно да отрови спермата и продуциращите клетки на тестиса. Ограничете приема на алкохол, когато се опитвате да подобрите своето плодородието.

* Наркотиците: Има редица вещества, които влияят върху мъжката плодовитост, включително стероиди, цитотоксични лекарства, използвани при лечение на рак, и опиати. Свържете се с вашия семеен лекар, ако сте на дългосрочно лечение, което ви притеснява, че може да повлияе на плодовитостта. Лекарите трябва винаги да ви информира за всички нежелани реакции, но в ваша отгооворност винаги да попитате.

* Токсини от околната среда: Има доста противоречиви данни за веществата от околната среда, които може да доведат до увреждане на спермата. Известно е, че лъчите предизвикват увреждания и вродени дефекти. Други вещества, се смята, че имат неблагоприятен ефект върху сперматозоидите като някои парфюми, съдържащи фталати, някои видове пестициди, живак, полихлорирани бифенили. Много от тези вещества все още са предмет на текущи научни изследвания.

* Тютюнопушене: Пушачите са доказани, че имат по-малко сперматозоиди в сравнение с плодородието на непушачите. Тютюнопушенето може да повлияе неблагоприятно за развиването на спермата, както и на здравето на спермата.

* Часовете на деня: сперматозоидите са повече през нощта.

* Прекалена еякулация и продължително въздържание: Както е известно, те засягат броя и качеството на спермата. Интеркурс на всеки 2 до 3 дни помага да се гарантира оптимален брой на сперматозоидите и здраве.

* Диета: Здравословният балансиран режим на хранене е важен. Храни, богати на антиоксиданти могат да насърчават оптимално здравето сперма.

Потърсете съвет

Ако сте загрижени за вашата плодовитост се свържете с вашия лекар. Някои прости тестове на семенната течност може да дадат някои отговори, които да ви помогнат.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*