Наркотиците водят и до Паркинсонова болест


 

Хранителни добавки и ароматерапия за профилактика

Първите данни, които са известни за тази коварна болест датират от 1817 г. , когато английският лекар Паркинсон описва това заболяване. Самият той е боледувал от него. За съжаление, до днешни времена, това заболяване става все по-често срещано. Това е хронично заболяване на централната нервна система. Тази коварна болест е едно от основните заболявания на нашия век. Преди време се считаше, че това е болест на напредналата възраст, но напоследък се регистрират изключително много случаи и на младежки паркинсонизъм.

За тази болест все още не е намерено лечение. Прилага се само поддържаща терапия. Тя, за съжаление, води до други странични ефекти, които правят състоянието на болните още по-тежко в дадени моменти. Паркинсоновата болест се развива, когато се увредят  или загинат 80 % от мозъчните структури, които произвеждат допамин. За тази нелечима болест признаците се откриват трудно в началните стадии. Има няколко вида Паркинсон, като треморът (треперенето) не винаги се появява.

Научни изследвания показват някои причини, поради които се стига до това нежелано състояние. Ето някои от тях:

вирусни постенцефалитни  фактори – прекарана с висока температура настинка, грип, друго заболяване;

при катастрофи;

при спортисти – боксьори, скиори;

битови травми – падане от високо;

професионално заболяване – миньори, работници в черната и цветната металургия, акумулаторни заводи, производство на оловни бои, при работа с живак, пестицити и хербициди, затворени гаражи при работещи автомобилни двигатели и др.;

фамилна обремененост;

при продължително лечение с определени медикаменти;

– при наркомани, като има регистрирани случаи от пушещи марихуана до кокаиново зависими. Наркотиците са основната причина, тази болест да се проявява вече и в младежка възраст.

Алтернативни терапии при лечението на болестта Паркинсон НЕ СЪЩЕСТВУВАТ. Но има сведения, че някои хранителни добавки подобряват състоянието на болния. Например, природният продукт Котешки нокът, Ройбос, хранителна добавка от кората на пинията, калций, магнезий, кератин, масло от гроздови семки, омега 3 и 6.

До подобряване може да се достигне и чрез акупунктура, шиацу масажи, упражнения за успокояване на нервната система, лечебна гимнастика, разходки, слизане и качване по стълби, подобряване на писането с ежедневни упражнения, прекрачване на препятствие и др.

Ароматерапията също е добро средство за подмомагане на състоянието. Ароматът на маслата от различни растения влияе на тонуса на мускулите, отпуска гладката мускулатура,  подобрява самочувствието, успокояват нервната система. Ето няколко предложения:

–      Евкалипт.  Препоръчва се масаж при мускулни болки. 50 капки масло от евкалипт се смесва с 50  мл бадемово масло.

–      Лавандула. Препоръчва се за отпускане на мускулите. 20 капки лавандула се сесват с 50 мл масажно масло, може и бадемово.

–      Мента. Препоръчва се при умствено и телесно изтощение, проблеми с паметта и концентрацията. В ароматизираща лампа се капват  5-6 капки мента на 20 мл вода.

–      Босилек.  При нервна слабост, стрес, депресия, безсъние се препоръчва в ароматизираща лампа да се капнат 3-6 капки босилек в 20 мл вода.

–      Портокал. Препоръчва се при потиснатост, депресивни състояния, безсъние. В ароматизираща лампа – 10 капки портокал, но добавени след като водата се затопли.

–      Лимон. При общо телесно и умствено изтощение, възрастова слабост, липса на концентрация. 15 капки лимон в ароматизираща лампа.

Горните примери са подходящи за хора със съотвентните симптоми, дори и да не са болни от Паркинсон. Но при болните от това заболяване е важно да не се забравя, че всичко това може и трябва да се прилага само след консултация с лекар.

Паркинсоновата болест е заболяване за цял живот. Най-доброто, което може да се направи е болният и близките му да са запознати с болестта и да се научат да живеят с нея. А още по-доброто е да не се употребяват наркотични вещества, да се избягва силен стрес и травми на главата, за да не се достига до заболяването Паркинсон.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*