Покана за ресторант?

Какво смущаващо има в това? Как ще се представите? Как ще се храните?

Ето няколко съвета как да се държте, когато сте в ресторант.


Има няколко основни правила, когато посетим ресторант, които е редно да не забравяме и да прилагаме с удоволствие. Културата ни на хранене и поведение на обществени места не е тежест, а приятно усещане. Опитайте и ще се насладите на реакциите на останалите, спрямо вас.

Да не сърбаш, да не мляскаш, да не говориш високо, да не опипваш храната с ръце, да не отпиваш от чашата с пълна уста и куп други домашни занимания около масата, не е снобско. Това е елегантността, с която изразявате себе си и отношението си към компанията.

Независимо от категорията на ресторанта, в който сте попаднали, ето няколко важни точки, за които трябва да сте с повишено внимание. Ако на масата в ресторанта вече са подредени приборите, нека това не ви смущава. Стандартът е един. Вилиците са винаги поставени вляво от чинията. Когато са две, винаги се ползва първо тази, която е най- далеч от чинията. Ножове и лъжици са винаги вдясно.

Последователността на ползване е същата като при вилиците. За всички прибори важи правилото, че се ползват отвън навътре. Вилицата и лъжицата за десерт се поставят над чинията. А ако ресторантът е изискан, е възможно да има и вилица за коктейл от морски дарове. Тя се поставя вдясно. Ножовете винаги гледат с острието навътре.

Лъжиците пък винаги стоят отдясно на ножовете. Всички тези прибори заобикалят чиния, която е по-голяма и по плитка от останалите. Това е чинията за сервиране. В нея се поставят чиниите за предястие, супа, салата…. Чашата, която ще ползвате, е поставена малко над върха на ножа. Ползвайте чашите, които са поставени вдясно от чинията и не посягайте на чуждите.

Друго, което е възможно да има приготвено на масата е малка чинийка за хляб и масло. Тя присъства във всеки ресторант с по-висока категория. Нейното място е над вилиците.  В нея ще сложите филийката или хлебчето и маслото. Друг важен момент е да се отчупи малко парченце от хляба, да се намаже с маслото, докато е над тази чиния, с ножа за масло, и да се хапне.

И така, хапка по хапка. В никакъв случай не взимайте в дланта си цялата филия, за да я намажете наведнъж и да си я хапнете, както в най-вкусните ви детски спомени. Не! Тук ще се наслаждавате на всеки миг от това, хапка по хапка. Ако обаче се окаже, че липсва малък нож за масло, използвайте обикновения нож  за хранене, като го оставяте опрян на чинийката за хляб и масло. Това са по-важните акценти за приборите.

В случай, че няма прибори за десерт, това не значи, че няма да си поръчате. Има ресторанти, които поднасят приборите за десерт със сервирането му. Внимание!  Ако сте левичар, ползвайте приборите както ви е удобно, но това съвсем не значи, че трябва да им размествате местата. След привършване на храненето винаги поставяйте ползваните прибори на пет часа в чинията.

Първото нещо, което трябва да направите, е да изчакате всички да седнат на масата. След това разгънете салфетката и я поставете на коленете си, още преди да сте поръчали. Ако е малка, се разгъва цялата, ако е голяма, нека остане сгъната на две. Не се изкушавайте да я изтръскате като покривка, шумно и зрелищно, а дискретно я разгънете и поставете в скута си.

Препоръчително е да не започвате да се храните, докато не са сервирали на всички. Отпивайте, когато сте преглънтали всичко, което е в устата ви. Не говорете с пълна уста и се хранете с малки хапки. Важно е да се поддържа пирятен разговор. Теми, които не са приятни на някого, е редно да се избягват. Неприятните теми за вас, отклонявайте с предложението това да се обсъди по-късно.

В случай, че на масата има плата, не ползвайте общите прибори за сервиране като лични. Редно е да опитате от всичко, което ви се предложи, но не връщайте обратно в общия поднос храна, която вече сте загребали.  Най важното е да не взимате наведнъж с вилицата или лъжицата повече храна, отколкото може да поберете в устата си. Това не означава, че устата ви може да се натъпче докрай. Единствените звуци, които може да издавате, са на възхищение и наслада. Забравете за мляскане, сърбане, пуфтене, въздишки на тежест и дъвченето с отворена уста.

Въздържайте се от пресягане, за да достигнете до нещо на масата. Помолете някого, който е по-близо, за съдействие. Лактите се държат близо до тялото, което е изправено. Не полягвайте на масата и не подпирайте с ръка главата си, докато чакате да ви сервират.

Ако изпуснете прибор на пода, не се навеждайте да го вземете, а повикайте сервитьор и го помолете да донесе друг, като му съобщите какво се е случило. Ако се случи да разлеете питие върху покривката -сложете салфетка и повикайте сервитьор да вземе мерки. Не ставайте от масата без причина. Ако има такава, се извинете. В случай, че се задавите, кихате, кашляте или сте хремави, извинете се и отидете до тоалетната докато се справите с този проблем, но не и на масата.

Накрая неизменно се стига до плащане на сметката. Прието е сметката да се разделя на равни части, без значение кой какво е консумирал.  Ако сте поканени и друг ще плаща сметката, е добре още в самото начало да се ориентирате до каква стойност да си поръчвате.

Това се прави като при избора от менюто дискретно попитате  този, който ви е поканил, какво си е избрал да си поръча. Така ще разберете  около каква стойност  да си поръчате и вие. Това е метод, с който да ориентиране компанията си, ако вие ще плащате сметката. Уведомете ги предварително какво  сте решили да си поръчате, за да им стане ясно доколко да се разпростира техния избор.

Ако това няма значение,  показателното изречение е: „но ти си поръчай каквото поискаш“.  Най-важното на този финален етап е да се остави бакшиш. Прието е той да е 10-15 % от сметка. Ако бакшишът е влючен в сметка, предварително, не е нужно да оставяте още. Приятното изкарване, когато сте на ресторант, е в основна зависимост от културата на поведение на всички. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*