Как да се защитиш в бой

Независимо дали в бар с момчетата или сам навън на улицата, все идва момент в живота на човек, когато трябва да се защитава, да се предпази от сериозно телесно нараняване. Физическата атака обикновено е представена в две основни форми: 1) боят в бар, при който спор се разраства в конфронтация и 2) уличното сбиване, при което целта на атаката е кражба на пари.

Ако не носиш оръжие или нямаш умения в бойни изкуства, такава атака може да ти докара сериозни наранявания или дори да се окаже смъртоносна. Научи основните правила за самозащита със съветите по-долу.

 

Избягвай сбиванията

В случай на конфронтация в бар, обикновено можеш да излезеш от ситуацията, преди тя да ескалира до физическа саморазправа, като се помириш с другия участник. Можеш просто да се извиниш за инцидента или да кажеш, че не искаш неприятности. Обикновено трезвото мислене надделява, освен ако противникът не е страшно пиян. В този случай забавените движения най-вероятно ще го направят по-опасен за самия себе си отколкото за теб.

Истинската опасност се крие в опонент, който е достатъчно пиян, че да се перчи, но не достатъчно, та това да му попречи физически. Най-добрата защита в тази ситуация е да отстъпиш или да излезеш от бара.

Оценка на опасни ситуации
Аналогично, ако крадец те пресрещне на улицата, обикновено може да излезеш от ситуацията като дадеш портфейла си или каквото иска бандитът, за да избегнеш атака. Това е препоръчително, особено ако крадецът е въоръжен.

Добра стратегия е да се огледаш за път за бягство, да хвърлиш портмонето си в противоположната посока и да бягаш. Най-вероятно крадецът ще тръгне да взима портфейла, което ще ти даде възможност да избягаш. Освен това като бягаш, ставаш движеща се мишена, по-трудна за оцелване с нож, куршум и т.н.

 

Бий се за живота си

Във всеки случай, ако сбиването изглежда неизбежно, остани спокоен и се приготви да се защитаваш. Поддържай баланс като заемеш класическата боксьорска поза, стой и се движи като боксьор. Изправи се лице в лице с опонента си и вдигни ръце, за да защитиш лицето и врата си, дръж лактите близо до тялото. Свий коленете си, изнеси единия крак леко напред и разтвори крака на ширината на раменете.

Когато те атакуват, наблюдавай ръцете на противника, не лицето му. Можеш да реагираш по-бързо на задаващия си юмрук, ако видиш навреме ръката. Ако другият има нож определено ще искаш да знаеш това навреме, така че да го държиш под око и да можеш да реагираш бързо. Не се паникьосвай или може да се стъписаш.

Не се страхувай да викаш за помощ – това не е женствено или мекушаво, важното е да се отървеш жив. Някой може да ти се притече на помощ.

 

Запомни уязвимите части на тялото

Тялото ти може да понесе доста бой, особено когато нивото на адреналина скочи, но трябва да пазиш уязвимите части и органи. Съответно, атакувай противника си точно на тези места, за да го обезвредиш.

Очи: Бъркането в очите с пръсти може да причини силна болка и временно заслепяване, което ще ти позволи да избягаш.

Уши: Удари силно по двете уши с длани – това ще произведе оглушителен трясък и може би замайване.

Нос: Носът стърчи от лицето и представлява страхотна мишена за добре насочени крушета, които лесно могат да доведат до болезнено счупване.

Врат: Един единствен остър удар по тила може да предизвика временно замайване, което ще ти даде време да офейкаш.

Гърло: Удар в областта на гърлото може да причини увреждане на дихателните пътища, което ще обезсили нападателя ти и ще ти позволи да избягаш, докато той се мъчи да поеме дъх.

Тестиси: Повечето мъже знаят, че добре насочен удар или ритник в тестисите върши добра работа – гарантирано ще обезвреди всеки мъж.

Колене: Силен ритник в колянната става ще попречи на нападателя да те преследва.

 

Използвай тялото си като оръжие

Защитавай се с естествените оръжия, които имаш. Използвай всяка удобна част от тялото и нанеси бързи, агресивни удари на противника. Продължавай с ударите, докато обезвредиш нападателя.

 

Ръка: Използвай юмруци, плесници.

Лакът: Лакътят е страхотно оръжие, ако си точно до противника или с гръб към него.

Крак: Използвай коляното си като бариера, изритай нападателя или го настъпи силно с ток.

Глава: Нокаутирай нападателя си с глава – засили глава напред и удари носа или устните му с чело.

Зъби: Пич, боят си е бой. Да захапеш нападателя си където и да е по тялото ще му причини доста болка, въпреки че се излагаш на риск от инфекции (в случай, че той е болен от нещо). OK, може би това не е най-добрата идея.

 

Използвай подръчни предмети като оръжие

В боя няма правила, става дума само за оцеляване. Така че използвай всички предмети наоколо като оръжие.

Пепелник: В баровете обикновено има пепелници. Хвърли пепелта в лицето на нападателя, а после и самия пепелник към него.

Бирена бутилка: Първо, не я чупи както си гледал по филмите—може да се счупи наистина на парченца. Използвай бутилката като бухалка, за да нанасяш удари по главата и слепоочията.

Катарама на колан: Свали колана си и го увий около ръката си. Удари нападателя си с него като с камшик.

Метла: Използвай я като бухалка, ако дръжката е от твърдо и тежко дърво. В противен случай набутай метлата в лицето на опонента ти.

Химикалка: Дръж химикалката като нож и дръж нападателя на безопасна дистанция.

Ключове: Хвани ключовете с длан, като сложиш халката на ключодържателя на пръста си и удряш противника си с тях.

 

Да оцелееш при атака с нож

По принцип не е препоръчително се конфронтираш с някой, който те заплашва с нож, освен ако не те нападнат. В случай на атака се опитай да държиш тялото си на две ръце разстояние от ножа и бягай, ако можеш. Ако си притиснат в ъгъла се защитавай с подръчни средства. Не забравяй, че можеш да използваш всичко, което ти попадне като оръжие.

Стол/Бар табуретка: Вземи стола или табуретката като държиш седалката близо до себе си като щит. Използвай краката, за да отбиеш ножа.

Вестник/списание: Навий вестника или списанието на стегнато руло и блокирай ръката, която държи ножа с него.

Куфарче: Използвай куфарчето си като щит, който да поеме острието на ножа.

Палто: Свали палтото си и го използвай като плащ на бикоборец – хвърли го върху лицето на нападеля и бягай. Само не забравяй личната си карта в него!

Чадър: Използвай чадъра като меч, за да парираш ръката с ножа.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*