Каква кола да купя – нова, скъпа или…

 

Всеки шофьор иска да кара скъпа кола. Модерна, с всички екстри, удобства за пътуващите, обезопасена. Много хора си купуват, обаче, кола, която е евтина за тях. Тръгват от презумцията, че няма смисъл да се дават много пари, като все една и съща работа ще ти върши. Ще се возиш до офиса, през уикенда някъде на разходка, лятото – до морето.

За какво да се затварят пари в скъпа кола, като това може да се постигне и за около 1 000 лева. Желязна логика, докато не започнат проблемите. Днес 200 лв. за това, след седмица 300 лв. за друго и така 4-5 години, докато колата става все по-стара, все по-непродаваема и все повече и по-често отнема средства за ремонт и подобрения.

И като се замислим за целия  този период от 5 години, всъщност не сме спестили разликата от парите, които щяхме да дадем, за да си купим по-хубава кола. А към тях, като прибавим и тези, които сме дали за ремонт, сметката вече отива към ситуация, че хем нямаме нова кола, хем сме похарчили толкова пари, колкото да сме си я изплатили, ако бяхме купили нова на лизинг.

Каквито и други истории да се  разкажат, неоспорим остава фактът, че за новата кола е много по-малък рискът да се налагат ремонти и допълнителни, непредвидени плащания, отколкото за старата. Както и друг важен факт – след 5 години новата кола си е все още добре продаваема, докато старата и евтина кола ще става само за скрап. 

Изборът на лизингови програми е доста богат. Ако в семейството ви влизат две заплати месечно или една по-голяма, не се колебайте да проучите всички възможности за лизинг. Продавайте старата кола на скрап, ако никой не я купи до една-две седмици след като сте пуснали обява за пордажба, и рискувайте с нов автомобил. 

Докато се колебаете да го направите или не, много хора край вас отдавна си изплатиха автомобилите и се наслаждават на комфорт. В днешно време колата е необходимост, с която не е добре да се правят компромиси. А ако цялата история ви е позната от опит, не повтаряйте същата грешка отново.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*