Часовниците – послание за любов, приятелство или раздяла

Напоследък се налага тендецията да се подаряват ръчни часовници. Модерно е. А и e доста универсален подарък. Ръчният часовник може да се подари по всякакъв повод и на всеки човек, независимо от отношенията. Подходящ избор е за подарък на шеф, бизнес партньор, колега, приятел, дете, родител, съпруг или роднина.

Часовникът е символ и на престиж. Всеки уважаващ себе си бизнесмен много държи на това, да поддържа ниво по отношение на аксесоарите си. Марковите часовници, или наричани още дизайнерски, са знак, че собственикът им е с добро благосъстояние и голям бизнес.

Обърнете внимание, че това е най-рядко сваляният от нас аксесоар. Липсва ви, когато сте забравили да го сложите, поглеждате го по навик, когато не ви интересува колко е часът, предава ви необяснимо самочувствие и към него се привиква твърде бързо. Часовникът не допусна да бъде изместен от мобилните телефони или друга модерна, заобикаляща ни техника.

Какво, обаче, се случва със суеверията? Има много народни поверия, които се разпространяват от поколение на поколение. Форумите в интернет са още едно силно средство за това. Най-популярното убеждение е, че подаряването на часовник не е подходящо, защото при такъв подарък, започвал да отброява оставащото време на Земята, на този, който го получава. Такъв подарък носел лоша съдба. Друго широко разпространено суеверие е, че когато се подари часовник, това е на раздяла.

Това твърдение е най-разпространено в интернет, дори подкрепяно с примери. Друг е въпросът, дали това  е просто една добра причина за раздяла, а не нещо болезнено, като грешка на някоя от страните.  Дотук с лошите суеверия, които са по-популярни в България, при това, напоследък. Защото, ако се огледаме, ще видим колко часовници са подарявани преди години при смяна на работното място, при пенсиониране, при нанасяне в нов дом. Явно някога, и в България, часовникът се е смятал за положителен символ и добро послание. Но с времето нещо се е случило. За равновесие, ето и положителните убеждения като компенсация за добрия имидж на тази така лична вещ. В много държави се смята, че часовникът е пожелание за дълъг живот. Може би това обяснява защо и в нашата държава преди години, при пенсиониране, например, се е подарявал часовник от името на целия колектив.  

Доста разпространето е твърдението, че часовник, подарен от бъдещ съпруг или съпруга (или гаджета) на половинката си, е символ на желание и надежда за дълъг и щастлив съвместен живот. Друго ценно послание е, когато е подарен на приятел. Тогава това означава, че времето, прекарано заедно, е много важно и безценно.

Сами виждате, че символите на часовника са много силни. Ако се колебаете, все пак, или се страхувате, нищо не пречи за сигурност да приложите стария и известен трик за „откупуване“ и, когато подарявате, да поискате пари за него, дори и символични стотинки. Тогава това се счита за сделка и продажба, а не подарък.

Но въпреки тежките суеверия, помнете и красивите такива, с толкова ценни послания. Изберете внимателно часовника, който ще подарите и ако не разполагате с много време и нерви, просто отделете час два, за да разгледате всички онлайн магазини за продажба на часовници.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*