Кола за скрап или за части

Лятото е сезонът за смяна на колите. Изборът е голям. Възможностите сякаш са безкрай. Потъвате в проучване на варианти. Сблъсквате се с много мнения, които ви тласкат към различни посоки за избор. Не знаете какво да изберете. Най-важното е да не се изпусне моментът.  В големияобем от въпроси съществено място заема и решението какво ще пра вите със старата си кола. Продажба или скрап?

Отговорът изцяло зависи от нейното състояние. Ако колата е продаваема и я предложите за продажба на добра цена в интернет, интересът към нея ще е голям и до седмица-две ще е продадена. Но междувременно може да проучите и възможностите при какви условия може да я предадете за скрап.

След като сте си събрали информация от фирмите, изкупуващи коли за скрап и продажбата на колата се бави, веднага може да разработите и резервен вариант. Към най-високата цена, която са ви предложили при изкупуване на скрап да добавите и сумата от евентуална разпродажба на части. Понякога може да се случи и така, че комбинирането на разпродажба на части и след това предаването на остатъците за скрап да се окаже по-изгодно.

Съществен аргумент при предаването на колата за скрап е и че след това дерегистрацията в КАТ е бърза и лесна. Много фирми вече предлагат и услугата взимане от място. Идват, взимат колата, оформят необходимите документи и това е. И, всъщност, цялата процедура може да се случи бързо, без да ви отнема време и разправии с купувачи. Да, продажбата на части е ангажиращо занимание, но пък в помощ са профилираните по марки на автомобили форуми. Ако нямате наблюдение за тях, е полезно да ги проучите. Те са доста посещавани и са алтернативно място, където може да си пуснете обява за продажба и на цялата кола. Там може да получите и полезни съвети. Да ви разкажат от опит кои фирми за скрап са за предпочитане и какви документи трябва да изисквате при взимането на автомобила от място или предаването му на площадка за скрап.

Ако сте с намерението да си купите или вече сте си купили автомобил от същата марка, може да се възползвате и от още едно приемущество от предаването на скрап на старата си кола. Да си свалите съвместими части с новия ви автомобил и тогава да я предадете за вторични суровини.

При така нежеланите катастрофи, понякога се стига до там, че ако колата ви е застраховата и сумата от изплащането на щетите, събрана с предаването на колата за скрап, е достатъчна, да си купите и по-добра кола от вашата. Има вероятност  такава схема да е много по-изгодна, отколкото да я ремонитрате.

Всички тези варианти са строго индивидуални. Затова е добре, когато сте проучили и знаете подробности от преживели вече такива ситуации. Дори и да не ви се налага в момента, не е излишно да се информирате. Защото когато стигнете до тази необходимост, ще имате богата база, на която да вземете отпимално решение и то веднага. 

А ако ви измъчва емоционалният момент, че доброволно ще съсипете колата си като я предадете на вторични суровини, просто си помислете, че точно от обич към нея не желаете друг да я кара. Разбира се, тук е мястото за популярната фраза „не прилагайте това вкъщи“, перифразирана „не прилагайте това към хора“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*