10 супер храни за мъже

Мъжете са различни. Това едва ли е някаква шокираща новина, но хранителните нужди на силния пол са доста по-различни от тези на дамите… доста интересен факт според мен.

Храните, подходящи за мъже, покриват доста широк диапазон. Сигурно ще забележиш, че при силния пол протеините са много повече. Споменах ли, че мъжете са различни?

Точно както дамите се нуждаят от определени храни, за да се предпазят от остеопороза, мъжете трябва да приемат определени продукти в името на здравето на простатата. Съществуват различни храни, които могат да помогнат при специфични за пола здравословни проблеми. Това са чудесни новини, ако се опитваш да се храниш здравословно!

Момчетата са по-податливи към проблеми породени от много стрес и напрежение от жените, тъй като имат навика да задържат всичко в себе си. И точно както при дамите, неподходящият режим на хранене е основен фактор при сърдечно-съдовите заболявания. Въпреки това като цяло мъжете показват симптоми на сърдечни болести 10 до 20 години по-рано от половинките си. Добрата новина? Моите 10 супер здравословни храни ще помогнат на всички мъже да станет още по-здрави!

10. Какво ще кажеш за домати…

Ликопените са антиоксиданти, които се намират в големи количества в доматите и са невероятно полезни при превенцията на рак на простатата. Съдържанието на ликопени е дори по-високо при варените домати- например в доматения сос. А повече ликопени значат по-добра защита, така че може да ядеш повече спагети и пица в името на доброто здраве. Екстра порция сос моля!

9. Потопи се в разнообразието от морски дарове!

Морските продукти съдържат много протеини и цинк. Цинкът е важен за имунната система и (още веднъж) за здравето на простатата. Изследванията показват, че с повишаване продължителността на живот при мъжете, рискът от развитие на рак на простатата се увеличава драстично. Добре запомни този факт и осъзнай, че е много важно да приемаш продукти, предвазващи простатата през целия ти живот.

8. Дай броколите насам!

Леле, тези кръстоцветни зеленчуци са полезни за всеки и за всичко, нали? При мъжете, броколите са особено полезни за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и рак – болести, които заемат първо и съответно второ място като причина за смъртта при мъже над 35 годишна възраст.

7. Тук има нещо рибешко!

Може да не е най-модерният цвят, но това страхотно розово филе от сьомга е тъпкано с омега-3 мастни киселини. Тези мастни киселини ефективно намаляват риска от рак на простатата. Освен това са полезни за сърцето. Сьомгата е много полезна и за дамите. Сега знаеш какво да поръчаш, когато си на вечеря с някоя специална дама!

6. Глътка свеж въздух, моля!

Ако обичаш чесън по-добре се увери, че и партньорката ти яде от него, иначе се окажеш в доста миризлива ситуация. Според проучване на College of Health and Human Development в Pett State, скилидките чесън намаляват нивото на холестерол в кръвта при мъжете. При пациентите, консумиращи чесън, нивото на холестерол спаднало със седем процента в рамките на пет месеца, докато при контролната група, взимаща плацебо, холестеролът останал непроменен. Вместо да взимаш таблетки, защо не хапнеш малко чесън към любимата храна заедно с половинката ти? Освен всичко друго, чесънът е известен с действието си като афродизиак. Та…защо да не обичаш чесън??

5. Овесени ядки

Овесените ядки придобиха популярност и сред мъжете. Те са пълни с фибри, натъпкани с витамини от B групата (особено подходящи при стрес) и с много цинк за простатата, така че взимай една купа и почвай овесената каша. Ако не си падаш по гореща овесена каша, то може би мъфините ще спасят овесените ядки в менютото ти.

4. Ориз и пак ориз!

Но не взимай какъвто и да е вид ориз – най-добре се спри на кафяв. Не само че съдържа най-много фибри, но носи и добра доза витамини В, калий, магнезий и цинк – всичко, от което се нуждае един мъж.

3. Нападай салатите!

Със сигурност си мразел това като дете, но се налага да го ядеш сега, като възрастен. Според експертите, цели 35 % от смъртните случаи в резултат на рак се дължат на неправилна диета (според може да са и повече процентите). Тъмно зелените салати са изключително хранителни, пълни с бета-каротини, витамин E, витамин C и важни минерали като калций, магнезий и калий. Преодолей страха от зелените зеленчуци и ги нападни.

2. Напред към плодовете и…ядките!

Суровите ядки са страхотен източник на витамин E, а той заздравява сърцето. Освен това ядките засищат и пълнят стомаха. Хапни малко сурово бадемово масло с филия бял хляб и бананови резенчета отгоре. Невероятно вкусно е! Бананите са чудесна храна за изпът за всеки, включително за силния пол, и са незаменим източник на калий и са полезни за сърцето.

1. Носи вода навсякъде!

Изчислено е, че трима от четирима американци страдат от дехидратация! В България положението едва ли е по-добро. Водата няма хранителна стойност, но е важна съставка от храната поради мощното й въздействие върху тялото и телесните функции. Не забравяй да сложиш малко вода да се изстуди в хладилника!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*