Добри причини да използваш кондом при секс

По света все още има хора, които вярват, че със СПИН се заразяват само хомосексуалисти или хора от други части на планетата. Всъщност тази болест въобще не се интересува в кой край на света живееш или какви са сексуалните ти предпочитания – за СПИН няма лекарство и ако имаш рисково сексуално поведение, може да те погуби.

За много от днешното поколение посланията за секса и сексуалното поведение от деветдесетте години са напълно непознати. Точно поради този проблем много организации развиват дейност в тази насока и осведомяват младите хора за предимствата на кондомите. Тези работни групи обясняват всичко – от поставянето на кондома до свалянето му и всичко друго по средата.

Функцията на кондома е да поеме семенната течност и да й попречи да стигне до вагината.

Най-добрият начин да се научиш как се слага презерватив е да тренираш преди самия акт. Важно е да знаеш как става това и да не зависиш от партньорката/ партньора си и техните познания. Всеки кондом има срок на годност – погледни опаковката. Ако срокът на годност е изтекъл, не рискувай и не използвай този презерватив. Материалът може да е станъл по-крехък и презервативът да се скъса.

Сложи презерватива веднага щом пенисът се втърди. На върха му трябва да има поне 1,5 см празно място, където да се събере спермата. Ако мислиш, че по-стегнатият кондом е по-сигурен, жестоко се бъркаш. Колкото по-малко е разстоянието между края на презерватива и пениса, толкова по-вероятно е той да се скъса при свършване.

При любовната игра не забравяй, че лубрикантите на мастна основа разрушават кондомите. Използвай такива на водна основа, те са подходящи за употреба с кондоми. Внимавай и не вкарвай пениса във вагината без презерватив.

След секс внимателно извади члена от вагината и веднага махни презерватива. Ако чакаш ерекцията да отмине, кондомът може да падне и спермата ще се излее. Не си и помисляй да използваш същия презерватив втори път – не можеш! Не е безопасно да го правиш. Също така не може да „изпереш” презерватив.

Ако кондомът се скъса по време на акта, без паника. Обърни се към лекар или фармацевт, които могат да препоръчат спешна контрацепция, но само в рамките на 72 часа след половия акт. Кондомите са по-ефективни в комбинация със спермицид.

Предимства на кондомите:

  • Лесни за употреба и за купуване.
  • Много ефективни, не се изисква рецепта.
  • Цената на един презерватив е минимална.
  • Предотвратява разпространяването на венерически болести.
  • Презервативите са най-различни и можеш да избираш от голямо разнообразие

Недостатъци:

  • Прекъсват половия акт, но могат да станат част от прелюдията към секс. Използвай въображението си.
  • Някои мъже не могат да задържат ерекцията, когато са с презерватив – казват, че това намалява възбудата и усещането. (Има и ултра тънки презервативи, опитай от тях).
  • Мъжът трябва да се отдръпне веднага след еякулация.

Презервативите са за еднократна употреба!

Никога не носи презервативите в портмонето или в джоба си, не ги оставяй в топли помещения и кутии. Това може да повреди латекса. Никога не използвай кондоми от животински продукти – те не те защитават от венерически болести.

Ефективност на кондомите- винаги са по-ефективно, ако се използват със спермицид.

Странични ефекти – някои хора са свръх чувствителни към латекс и може да получат обрив от него.

В заключение, искаме още веднъж да подчертаем, че е много важно да правиш безопасен секс. Изобретателите на кондома не са искали да прекъснат романтичната прелюдия към секса. Ако все пак решиш да не използваш презерватив при полов акт, помни, че рискуваш не само твоя живот и твоето бъдеще, но и това на партньора ти и на всеки друг партньор, с който някой от вас има полов контакт.Струва ли си да се откажеш от презерватива?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*